![]() | o cica macama ću neki drugi put i ulozi mački na planeti :P, gledao sam lud dokumentarac.. bilo je pod psihički, ili tehnologija.. nauka i tehnologija piči do tog levela da mi obični ljudi i pored fantastičnih mogućnosti razmjene informacija nismo sposobni sve upratiti šta se sve radi u naučnim bajetama.. uglavnom svi konzumiramo (sad već) "nova" tehnološka otkrića kao što su na primer internet i mb telefonija.. da bude jasnije, sjetite se da samo prije 15ak god. niko nije imao pojma šta je internet.. naučnici vec dugo pričaju da će uskoro takozvana nanotehnologija računare učiniti molekulski malim, a genetski inženjeri nam obećavaju sve dublje i pouzdanije reprogramiranje naših genetskih osobina.. nasa priča o nekoj izgradjnji lifta u kosmos, philips planira izbaciti na tržiste elektronski papir koji ćeš moći puniti informacijama sa interneta.. onda priča o famoznim odjevnim materijalima koji će sami "zarastati" kad se pocjepaju.. nešto kao što sada zarasta naša koža..računari već sada mogu komunicirati sa nama pomoću misaonih talasa.. mikrohirurzi već rade na transplantiaciji kompletnog lica uzetog sa umrle osobe, i nadaju se da će uskoro biti moguća transplantacija i mozga.. i puno još toga.. kvešć'n: kud plovi ovaj brod, da li naučni i tehnološki razvoj izaziva u vama osjećanje optimizma ili straha? hoće li nauka i tehnologija uspostaviti balans nad haotičnim pojavama ili će izazvati novi haos i nove probleme? je l' vas prpa budućnosti ili se pak budi molite da će nauka kao i do sada naći rješenja za neizlječive bolesti, a život na planeti učiniti lakšim, udobnijim i kvalitenijim? | |
karma: 692 posts: 1929 | E moj provo nije mi prpa ni malo....kamo puste srece da to dozivim al jok taj film necu ja gledat sigurno transplatacija mozga dok do toga dodje koliko generacija ce proci ...jesu se ti inzenjeri zadali u te vode mozda bi mogli da nesh naprave da produzi nekome zivot 10 il 20 god ali opet cemo dva metra dole kad tad:) omrzne zivot ljudima u 90-toj god jadan cemeran nije ni za sta a kamoli sa 130 ili 150 opet bijeda ce da umire na vrijeme kako je i naucila ...... do planete cemo lagano s tehnoloske strane neka ih neka rade svoj posao......te picijepane stvari i dosadile su se krpit vise vrijeme za nesh novo pa stha reci sretno im:):d:d:d | |
| ||
![]() karma: 483 posts: 453 | ej jesi ti dobar? vidi koliko je sati, a ti bi da ja pisem kako me prpa zbog tehnologije? da me je prpa, ne bih sad mirno posla u krevet :D Ostavim sutra komentar :) | |
| ||
karma: 692 posts: 1929 | (Psiha - @ 23/2/2010 - 3:15) ej jesi ti dobar? vidi koliko je sati, a ti bi da ja pisem kako me prpa zbog tehnologije? da me je prpa, ne bih sad mirno posla u krevet :D Ostavim sutra komentar :) Yes psiho hajmo na spavanje kakva prpa i tehnologija....:) kome ce biti prpa da zna da more vjecno da zivi..sa ovom tehnologijom:) | |
| ||
![]() | (dama_ai - @ 23/2/2010 - 3:11) E moj provo nije mi prpa ni malo....kamo puste srece da to dozivim al jok taj film necu ja gledat sigurno transplatacija mozga dok do toga dodje koliko generacija ce proci ...jesu se ti inzenjeri zadali u te vode mozda bi mogli da nesh naprave da produzi nekome zivot 10 il 20 god ali opet cemo dva metra dole kad tad:) omrzne zivot ljudima u 90-toj god jadan cemeran nije ni za sta a kamoli sa 130 ili 150 opet bijeda ce da umire na vrijeme kako je i naucila ...... do planete cemo lagano s tehnoloske strane neka ih neka rade svoj posao......te picijepane stvari i dosadile su se krpit vise vrijeme za nesh novo pa stha reci sretno im:):d:d:d pa možda ćeš u 90oj izgledati kao u 40im, :P neki "qrc" za podmladjivanje, (transplatacija svinjske koštane srži za ljude sa problematičnim kičmom.. zaboravi na kosmodisk :D) što si ufatila dužine života ko pijan plota.. lično ću kod čika naučnika urgirat da se pozabave tom genoproblematikom, i obavezno za bezbolno depiliranje ženskih brkova :) | |
karma: 692 posts: 1929 | (removed_user - @ 23/2/2010 - 3:39) pa možda ćeš u 90oj izgledati kao u 40im, :P neki "qrc" za podmladjivanje, (transplatacija svinjske koštane srži za ljude sa problematičnim kičmom.. zaboravi na kosmodisk :D) što si ufatila dužine života ko pijan plota.. lično ću kod čika naučnika urgirat da se pozabave tom genoproblematikom, i obavezno za bezbolno depiliranje ženskih brkova :) Ma kakva ti svinjska kostana srz..ma neka meni kosmodiska ja uzivam sa njim:) nema proglema sa kicmom jes stvarno ja zapela za te godine heheh....pa ako sve to urade nazivismo mi onda ove u ginksovim knjigama sto su:) depilacija brgova moze nezaboravi i kakvo lahko cupanje obrva boga ti i produzetak muskima ponos:) | |
| ||
![]() | ne nije me strah, mi ljudi smo paraziti koji se na skoro sve priviknuti mozemo. Ne znam zasto ali tokom studija u Engleskoj sam primjetila da ako samo hvalimo i dzrimo se starih stvrai nokada necemo logicno krenuti naprijed oa jos uvijek u vecini kuca u GB su dvije cesme u wc. jedna za hladnu a druga za vrucu. Dakle ako zelite toplom vodom oprati ruke good luck. Imamo teknologiju imamo znanje i zasto to ne upotrjebiti za bolju i ljepsu buducnost. p.s. Cisto informativno i ja sam robot pa se sa vama druzim bez problema :2heart::2love::2heart: | |
![]() | D A. bojim se! sva zla na ovoj našoj planeti izazvalo je njegovo veličanstvo Čovjek i njegova pohlepa. Sve ovo što si nabrojao nije namijenjeno običnom smrtniku! Koliko će baš tih običnih smrtnika moći sebi da priušti transplantaciju lica ili mozga. Od te dobrobiti koju nam serviraju "naučnici" koristi imaju samo ekstremno bogati a običan puk...............???????????? Svakim danom se sužava krug ekstremno bogatih a povećava glad i siromaštvo.............gledao sam i ja sinoć jedan dokumentarac RAI 3 o trgovini drogom, oružjem, ljudskim organima te intervencijama NATO-a u Iraku, Afganistanu pa bome i ovom našem brdovitom Balkanu. Novinar-istraživač je ostao zapanjen, moram priznati ja još više....... p.s. tema ti je fenomenalna | |
karma: 723 posts: 9192 | Ah.....toliko 'daleko' uopshte ne razmishljam..... Teshko je upratiti tehnologiju.....kupish tv koji koshta 2000 evir...za nekih 6 mjeseci izadje bolji i tvoj se kotira kao smece koje nece ni na otpadu.... A ako ne kupish kazu....*levat zaradjuje 3000 evri mjesechno...a ima stari tv,soffu,kuhinju,frizider,auto* ....eto...tako je vrijeme doshlo :) Sreca pa ne obracam paznju na tudje kometare u vezi sa istim :) Naravno...drago mi je shto medicina napreduje u kontinuitetu.......odlichno (y)(y) | |
![]() | ||
![]() | bezbeli si bio naduvan kad si ovo pisao.. hahha:D Jao Jao..mila majko..koje pravdanje samo.., hehe. Sve lafo ne prate modernu tehnologiju, a sve gledaju da su po zadnjim trendu. I ako ne mogu stici zadnji trend, onda se ovde zale kako su fini i skromni, da ih to uopste NE BENDA!?!?? :2xd: Sto se mene tice, svuda su postojale granice, i dok se svijet moderise, ja idem vise i vise u kamena doba..hehe.:P:P:P :sail::sail: | |
karma: 631 posts: 698 | pa ko ce sve informacije pofatati , zar nije vec haos nastupio? Ne bojim se tih skolovanih ljudi , svaki dan im se zahvalim za navigaciju pa je i meni omogucise...Ali bi me odusevili da je jos mnogo takvih pristupacnih izuma meni dostupno pr. elektronski papir... | |
karma: 727 posts: 10513 | Fino od autora sto dopunjava svoje znanje i sto mu je dokumentarac dao novu ideju o temi na kaficu, ali moglo je to sazeto da bude malo tipa: Naslov: Tehnofobija... zdra'o Uvod: Tehnofobija... zdra'o. Comments? zdra'o Ipak dobra tema (Y) Ne patim od tehnofobije, cak-sto-vise zivim od tehnologije i volim biti u svemu tome. Mislim da je tehnoloski napredak imao vise koristi od stete. Ljude je obicno strah od nepoznatog, pa zato odmah odbijaju tehnologiju, koja im se cini nepoznatim i koja bi im mozda olaksala (ili cak spasila) zivot. Mislim da vecina raje na kaficu ne pati od tehnofobijue cim su napravili taj korak da budu na internetu. Tesko je onda ocekivati neko drugo misljenje da neko kaze da se boji tehnologije. Dobra stvar sa tehnologijom je da mozes birati hoces li je koristiti ili ne. Ako neces, imas amishe i kuliraj sa njima u mraku. | |
![]() | ||
karma: 552 posts: 514 | Pa Yes upravo tako Mistrio Provo! O cicamicama 2-gi put... hmmm Brod ode u Krug sad za sad 365 Dana -zarez. Mislim da nama Ljudima odgovara i jeno i drugo. Danas chujes od Osoba ako im zivot nije interessantan da je dosadno a kad nemaju vremena = zale se da mnogo rade. Tehnologija pomaze nama sigurno a sigurno da proizvodi i nove strahove brze nego prije ali ipak mnogo vishe koristi. Stho se tiche strahova to su medicinska pitanja. Ovaj Brod? = Ko jeL boLi biLo? = Zali = o = kome? chemu? Labkan Stor = Vjesti = Tag/Dan/Day 2827620 = Svemirski Bro/d Ja zelim prizna da se neontam s vama odje. TechnoLogia Fenomen = Bravissimo :) | |
karma: 790 posts: 1989 | kao i drugi, ne bojim se tehnologije. radujem se razvoju tehnoloskih uspijeca covjeka. radujem se iz vise razloga. znatizeljan sam sta ima iza ugla. sta mozemo dostici sa tehnologijom, i jedan od najvaznijih, zelim da tehnologija educira narod sirom ovoga svijeta i da tog jednog dana u nadi svi zivimo slozno i koncentrisemo se o napretku planete a ne individualnih ciljeva. no daleko smo od toga dana, a i do cilja se ne moze iskljucivo sa tehnologijom stici. no eto ako bi dokazali nesto tehnologijom prestao bi se narod ubijati radi nekog praznovjerja i zivjeti u bijedi i siromastvu radi njihovog vjerovanja. tehnologiju koristim, a moze se reci i da zivim od nje. za razliku od dosta ljudi pokusavam iskoristiti tehnologiju u maksimalnom njenom kapacitetu, pa mi se mobilni telefon ne snosi samo telefon, pisanje poruka ili fotografisanje. koristim ga i za organizaciju svakodnevnice, za olaksavanje zivota. telefon mi dodje kao sekretarica za koju nemam novaca da je placam. :) ali imam za telefon zato ... da nije tehnologije sigurno bi morao da vucem 10-15 kilograma papira non stop sa sobom i gubio dosta vremena trazeci informaciju u toj gomili papira. svijet ide naprijed, i moras da ga pratis ako zelis da budes dio toga svijeta. | |
| ||
![]() | sam naziv teme i uvod je planski odigran, da je pisalo tehnofobija ili nešto sličlno, vjerovatno većina ne bi ni kliknula pogledati temu.. ovako sam vas malo zaintrigirao, morali ste bar prva 2-3 reda pročitati da znate o čemu autor teme piše :P znači japanac, zdra'o.. no ipak (y) :D niko nije malo dublje promislio o samoj problematici "tehnofobije" i naučnim dostignućima.. npr da li nam je sve to potrebno? služe li sva ta otkrića čovjeku ili od njega prave "invalida".. u skorijoj budućnosti čovjek neće imati potrebu da hoda, pa ćemo morati nakon izvjesnog vremena ići doktoru da mu izliječi trombozu.. ili će možda i nešto po tom pitanju naučno dostignuti.. svako pitanje postavlja sledeće pitanje.. kod mene postoji onaj mali strah u iščekivanju svega toga, i do koje to granice može stići, šta će biti na kraju?.. na odgovor nekog naučnika sam se malo i uplašio za nas obične smrtnike.. rekao je u tom fazonu da kad bi rekli dio onoga što je otkriveno u svijetu, imali bi smo masovna samoubistva.. prema tome nova otkrića izazivaju strah, zato nam se i serviraju minimalno.. ne mislim ja da naučna dostignuća ničemu ne vode, čak šta više.. ali da se zapitam gdje to sve vodi, se svakako zapitam.. doza straha postoji.. | |